חירש או חירש אילם?

הסימן שבחרתי לשבוע זה הוא הסימן בשפת הסימנים למילה חירש. סימן בעל משמעות מורכבת. חירש-אילם זהו צמד מילים נפוץ שמרבים להשתמש בו באופן אוטומטי. גם בתקשורת.

צמד המילים חירש אילם מקפיץ את החירשים. למרבית החירשים האמירה חירש אילם נחשבת פוגענית ומכעיסה. כיוון שעבור החירשים היא מגלמת בתוכה את הסטיגמה שחירש הוא אילם. שאינו יכול לבטא את עצמו. מסכן.

אילם – עפ"י ההגדרה הרפואית זה מי שאינו יכול להשמיע קול. ל-99% מהחירשים יש קול.

אצל חלקם  הקול אינו ברור לשומעים, כיוון שאינם יכולים לשמוע ולבטא אותיות מסוימות שאנו למדנו לבטא אותן רק מתוך שמיעה וקשה מאוד לבטא אותן רק מקריאת שפתיים או אפילו תרגול (תעשו ניסיון ותנסו להבין מתנועות שפתיים של מישהו שמבטא אותיות שורקות כמו: ש, ס, ז, צ או להרגיש את ההבדל כשמניחים יד על הגרון ומנסים להבחין בין עיצורים ואותיות גרוניות). כך למשל הרבה פעמים נשמע חירש או כבד שמיעה אומרים: תומע במקום שומע או סליל במקום צליל וכו'.

בעוד שמרבית החירשים סולדים מהמילים חירש אילם הרי שבמוסד לביטוח לאומי יש משמעות והשפעה מרחיקת לכת להגדרה זו:

עד לפני זמן קצר חירשים מעל גיל 18 היו מוגדרים כנכים עד 60% נכות רפואית אך לא היו זכאים לקבל קצבת נכות כיוון "שלא הצטמצמה או פחתה הכנסתם " כלומר: אדם שומע שנפגעה שמיעתו וכתוצאה מכך נפגעה הכנסתו יהיה זכאי לקצבת נכות אך לא אדם שנולד חירש.

לימים הבינו במוסד לביטוח לאומי שלחירשות יש השפעה ניכרת על היכולת במציאת עבודה, על ההשתכרות ועל קידום בתפקיד ובשכר בעולם התעסוקה והחליטו לשנות את הכללים.

אך עדיין נותרה ההבחנה בין מי שהוא כבד שמיעה דהיינו: מתקשר ברמה כזו או אחרת לעומת מי שהוא חירש עם אפזיה. במילים אחרות חירש אילם שאינו יכול לתקשר.

כך קורה שאדם חירש הסולד מהגדרתו כחירש אילם הרי שבבואו לוועדה רפואית ייאלץ להגדיר את עצמו כחירש אילם ולהפגין כישורי תקשורת דלים אם ברצונו לקבל קצבת נכות.

דוגמה זו נועדה להעלות את המודעות ולא לפגוע בשמו של המוסד לביטוח לאומי  שמשקיע תקציבים גדולים בסיוע לחירשים בהשכלה הגבוהה ובהשמה בתעסוקה.

לסיום: אני רוצה להעלות סימן שאלה  למחשבה לגבי הסימן בשפת סימנים למילה חירש שגם הוא למעשה שגוי ומבטא את צמד המילים חירש-אילם. כפי שרואים בתמונות: האצבע נעה מהאוזן לפה ולא נשארת רק על האוזן.

כלי נגישות